A k-pop rajongók a gazdaság motorjai

A dél-koreai hitelintézetek felfedezték a K-pop ügynökségekkel való együttműködés áldásos hatásait és rájöttek, hogy ők is szeretnének a K-pop rajongóiból profitálni, amennyire csak lehet. A k-pop rajongók egyre nagyobb vásárlóerőnek bizonyulnak számos iparágban, amelyek igyekeznek is ezt a hullámot a lehető legjobban meglovagolni.

A BC Card, az egyik legnagyobb bank – és hitelgyártó cég a YG Entertainmenttel közösen új terméket dobott a piacra, melynek a neve egyszerűen csak BLACKPINK Card, azaz BLACKPINK kártya. Ez egy sima bankkártya, amely – a cég állítása szerint – ún. rajongóbarát arculattal lett kialakítva, és egyébként gyakorlati haszna is van, mert jegyvásárlások, stream előfizetések esetén kedvezményes vásárlása jogosít.

A BLACKPINK 4 tagja – Jisoo, Jennie és Lisa – is rész vettek a kártya dizájnjának a kialakításában, amely így 10 különböző stílusban érhető el jelenleg.

„Reméljük, hogy ezt az új együttműködést a rajongók egy újabb ajándéknak tekintik majd a BLACKPINK debütálásának közelgő 5. évfordulója alkalmából.” – mondta a YG Entertainment feje, Hwang Bo-Kyung. A kártyák már részei lesznek a jövő hónapban esedékes ünnepi ajándékcsomagoknak.

A BC Card pedig, amelynek az első K-pop partnere a BLACKPINK, azt reméli az együttműködéstől, hogy több üzleti lehetőséget tudnak ezáltal kínálni majd az ún. MZ-generációnak (millenials – magyarul „ezredfordulósok” és a Z generáció tagjairól beszélnek)

Nem ez az első próbálkozás egyébként arra, hogy egy hitelkártyákat gyártó cég és egy K-pop ügynökség közös munkára adja a fejét. Július elején a Shinhan Card is bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a Weverse Company-vel, egy új hitel – és bankkártya csomag kibocsájtása ügyében.

A Weverse gyakorlatilag egy köztes szolgáltató, náluk fut például a BTS rajongói közössége és ők értékesítik a csapat által kiadott termékeket (póló, bögrék, táskák, amit csak el lehet képzelni). De nem csak a BTS tartozik hozzájuk, 30 másik előadó is őket használja, ezáltal a platformjaikhoz jelenleg 233 ország rajongóinak van hozzáférése.

Ők is bejelentették már, hogy az év második felében kifejezetten a K-pop rajongóknak szánt banki termékekkel fognak előállni.

Ezekből is tisztán látszik, hogy a K-pop rajongók egyre fontosabb célpontjaivá válnak a nagy cégeknek, mindenki meglátta bennük azt az elképesztő méretű (és a kedvenceikhez a végsőkig lojális) tömeget, amely számukra kedvező felvásárlóerőt tudna produkálni.

Gondoljunk csak arra, hogy egy 2020-s (IBK Securities által végzett) felmérés szerint az ún. rajongó-ipar (a rajongókra épülő különböző szolgáltatások) összértéke, csak abban az évben, 7.9 trillió won, azaz kb. 6.9 milliárd dollár volt. A kulturális minisztérium számításai szerint a BTS Dynamite c. dala önmagában  617.4 milliárd wonnal járult hozzá az ország gazdaságához.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: