Kimchi Day – november 22

November 22 a Kimchi napja. Kimchi nálunk is mindig van otthon, én minden formában imádom, a többiek inkább csak jjigae, azaz pörkölt formájában szeretik.

Egy kis összeállítás most szépen sorba szedte, hogy milyen sokféle formában létezik.

Nappa Cabbage Kimchi: azaz a kínai kelből készült kimchi. Úgy készül, hogy a kínai kelt megmossák, sóban áztatják, majd jól bedörzsölik a levelei közé az előre elkészített paprikás fűszerezést.

KKakdugi (szeletelt retek kimchi): kocka formára vágott retek darabokat fűszereznek be a megszokott kimchi ízesítéssel.

Chonggak Kimchi (lófarok retek kimchi): A név a retek formájából származik, a koreaiak szerint a formája a lófarokra hasonlít, aminek a koreai neve a chonggak. Ez a kimchi úgy készül, hogy egyben hagyják a retket, nem vágják le egyik végét sem.

Yeolmu kimchi (fiatal nyári retek kimchi): ennek a kimchi-nek több leve van, mint azt megszokhattuk. Lesózott fiatal nyári retek kapja meg itt is a tipikus kimchi ízesítést. Könnyű, hideg nyári köretnek tartják.

Baekkimchi (fehér kimchi): kimchi, a piros paprika nélkül. Általában olyan gyerekeknek adják, akik nem szeretik a túl markánsan fűszerezett ételeket.

Kkaennip kimchi (perilla levél kimchi): a perilla levelekre kenik fel a kimchis fűszerezést. A perilla levelektől kicsit kesernyés ízt is kap és különleges, egyedi illata van.

Nabak kimchi (leves kimchi, szeletelt retekkel): ennek a típusnak sok leve van és a négyszög alakú retek darabok mellett találhatunk benne kínai kelt is.

Haemulbo Kimchi (tenger gyümölcseit tartalmazó, csomagolt kimchi): ez olyan kimchi, amelyben válogatott tengeri herkentyűk és gyümölcsök vannak becsomagolva kínai kelbe.

Mugeunji (érlelt kimchi): hosszan tárolt és hosszasan fermentált kimchi. Az elhúzódó fermentálás miatt sokkal gazdagabb, erősebb íze lesz.

Dolnamul Mulkimchi (leves varjúháj kimchi): van benne varjúháj, vízi torma, retek és gyömbér és piros paprikás lében tálalják.

Napa Cabbage Geotjeori (friss kínai kel kimchi): mivel friss, nem áll hosszan, így mind az íze, mind az állaga sokkal könnyebb, ropogósabb, mint a normális kimchinek.

Muchae kimchi (reszelt retek kimchi): csak a szokásos ízesítés, amelybe a retek reszelt formában kerül bele.

Godeulppaegi Kimchi: a godeulppaegi egy, a százszorszépek családjába tartozó növény, amelynek egyedi, kesernyés íze van, amit összekevernek sózott szardellával is. Kora tavasszal fogyasztják, jó étvágyfokozónak tartják.

Seokbakji: kockára vágott retek van benne, kimchisen ízesítve valamint jeotgal, azaz sózott tenger gyümölcsei. Ezt a fajta kimchit általában megeszik, míg mielőtt teljesen megérne.

Stuffed cucumber kimchi: sózott uborkát kennek be a kimchis “szósszal”. Nyáron különösen szeretik, roppanós, frissítő.

Dongchimi (vízalapú retek kimchi): vízben álló kimchi retekkel, kínai kellel és zöldhagymával. Általában télen eszik, gimjang előtt (a gimjang az éves kimchi készítés időszaka).

Buchu kimchi (koreai snidling kimchi): általában nyáron fogyasztják, amikor a testnek sok energiára van szüksége. Koreai snidlingből készül, amit sós szardella lében pácolnak, fűszerezve.

Pa kimchi (zöldhagyma kimchi): késő ősszel és kora télen készítik és télen fogyasztják. A snidlinges verzióhoz hasonlóan a zöldhagymát sós szardella lépen pácolják és megkapja a megszokott fűszereket.

Gat Kimchi (mustárlevél kimchi): sóban leáztatják a mustárleveleket és a szokásos szószban lepácolják őket. Egyedi, kicsit kesernyés illata és íze van, amelyet étvágyfokozónak tartanak.

Gogumasun Kimchi: édesburgonya tövéből készült kimchi. Nyáron készítik, az édesburgonya szárából. Sokáig tárolják, általában Chuseok (koreai Hálaadás, októberben) alkalmával fogyasztják.

Több mint 200 féle kimchi létezik és elmaradhatatlan kelléke a koreai étkezéseknek. Régiónként, de családonként is változnak a receptjei. Rengeteg típusa és elkészítési módja ismert, gyakorlatilag ahány ház, annyi szokás.

Mindenkinek ajánlom, hogy amikor lehetősége van rá, kóstolja meg. Nagyon erős, egyedi ízvilága van, az ember vagy nagyon szereti, vagy nagyon nem. És olyan Popeye spenótja, erőt és egészséget hordoz magában, sokak szerint nagy szerepe van a rendszeres fogyasztásának abban, hogy a koreai nép általános egészségügyi állapota ilyen jó.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: